Vejledning for Keller-operation for slidgigt eller knyst på storetåen

Svær slidgigt i storetåens grundled kan findes uden større fejlstilling på tåen i øvrigt. Problemet vil så primært være smerter og nedsat bevægelighed i leddet og let grad af knystdannelse omkring leddet.

Svær slidgigt kan også ses i kombination med en skævstilling af storetåen og knyst på siden af leddet.                                  En knyst og skævhed af storetåen opstår oftest som resultat af langvarig anvendelse af uhensigtsmæssigt fodtøj, men der kan også være en vis arvelig disposition for skæv storetå.

Keller´s operation
Keller´s operation på storetåen anvendes oftest ved slidgigtsforandringer. Ved operationen fjernes den lednære 1- 1½ cm af storetåknoglen. Tåen bliver kortere og mere bevægelig, og dens funktion påvirkes kun lidt som følge af operationen. Denne type operation anvendes hos patienter, der har svær slidgigt i tåen enten som eneste problem eller i kombination med skæv storetå (hallux valgus). I enkelte tilfælde, vil der blive sat et ståltrådssøm gennem tåen for at holde stillingen i tåen. Dette vil så blive fjernet efter to uger samtidig med trådene.

Operationen foretages ambulant og i lokalbedøvelse. Operationen tager ca. 1 time, og du skal blive i klinikken med benet opad i en ½ time efter operationen.

Efter operationen bliver foden beskyttet i en blød bandage og en behandlingssko (hælsko), således at forfoden ikke bliver belastet.
De første 2-3 døgn skal foden holdes højt – fodskammel er ikke tilstrækkeligt. Du må herefter støtte på foden efter evne. Det er fortsat en fordel at lægge foden højt, når du sidder eller ligger.
Bandage skiftes, og tråde fjernes efter ca. 2 uger her i klinikken. En mindre, stabiliserende bandage skal sidde i yderligere 2-4 uger for at sikre tåens stilling og fjernes derefter i klinikken. Tåen kan i starten være vanskelig at kontrollere (“dingletå”), indtil træningen har hjulpet, og arvævet er skrumpet ind. Herefter genvinder den normalt en tilfredsstillende stabilitet og bevægelighed. Bevægetræning bør foretages i starten. Ledkapslen kan nemlig også skrumpe så meget, at tåen føles stiv i leddet.

Forberedelse: Vask foden grundigt på operationsdagen. Tag gerne 2 Panodil (Pamol, Pinex) 1 time før operationen. Du skal ikke at være fastende. Der må ikke være sår på huden i eller omkring det område, der skal opereres.

Hvis du får Marcoumar, Marevan eller anden blodfortyndende medicin, skal du oplyse om dette, hvorefter vi tager stilling til, om der skal holdes pause med medicinen forud for operationen.

Du kan ikke selv føre bil hjem efter operationen, og under transporten skal benet holdes højt – læg foden op på bagsædet. Du vil få et sæt krykkestokke med hjem (mod depositum).

Det er vigtigt, at bandagen ikke bliver våd eller gennemvædet af blod. Ved gennemsivning af forbindingen bør klinikken kontaktes for skiftning af forbindingen. Tæerne skal have normal kulør og temperatur.

Smertebehandling: At holde foden højt og i ro er den vigtigste forebyggelse af smerter. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan almindelig håndkøbsmedicin som Pamol, Pinex eller lignende tages som to tabletter 3-4 gange i døgnet, evt. suppleret med. såkaldte ”gigttabletter ” (Ibumetein/Ipren/Ibuprofen/Seractiv m.v.).  Det første par døgn kan du godt have temmelig ondt i foden, selv om du holder den oppe. Kontakt gerne din læge inden operationen for en recept på lidt stærkere smertestillende til det første par døgn.

Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, skal hele forbindingen måske løsnes.

Infektion: Hvis der opstår rødme, varme, hævelse, og/eller der kommer tiltagende smerter eller feber, kan det være tegn på begyndende infektion. Du skal snarest muligt kontakte klinikken eller egen læge/lægevagten med henblik på eventuel behandling. Du skal ikke vente til næste dag, hvis du mistænker infektion.

Sygemelding: Du skal regne med ca. 6-8 ugers sygemelding afhængig af dit arbejdes karakter.

Genoptræning: Når bandagen og behandlingsskoen er fjernet, må du gå normalt på foden. Du bør lave bevægetræning af storetåen ved opad- og nedadbøjning af storetåen. Træningen lettes ved at holde foden i varmt vand 10-15 minutter, inden træningen påbegyndes. Træn med foden i vandet det første par uger. Herefter kan du begynde at tage ved tåen med en hånd og føre tåen opad og nedad til smertegrænsen.

Du vil først være nogenlunde “godt gående” efter ca. 3 måneder, og der vil de første måneder desuden være tendens til hævelse. Ved valg af fodtøj skal du sikre dig, at der er tilstrækkelig plads til forfod og tæer. Man kan opnå bedring i bevægeligheden helt op til et år efter operationen.

Løb m.v. bør først genoptages tidligst 3 måneder efter operationen.

Komplikationer: Der kan evt. opstå infektion. Større komplikationer er sjældne, men i enkelte tilfælde kan der dannes generende arvæv og stivhed af tåen, og hos enkelte patienter er der tendens til, at fejlstillingen kan gendannes med tiden.

Der kan opstå belastningssmerter og dannelse af hård hud under de tilstødende forfodsknogler, ligesom der kan opleves følelsesforstyrrelser i og omkring arret.

Allergi: Til lokalbedøvelse benyttes Xylocain og Marcain med adrenalin. Til forebyggelse mod infektion gives inden operationen Dicillin. Hvis du har kendt allergi over for et eller flere af disse stoffer, bedes du oplyse os om dette.

Bil: Man skal være i besiddelse af sin fulde førlighed for at måtte føre motorkøretøj. Du må ikke køre med forbinding på.

Mødetid 10 min. før operationstidspunkt.  Beregn ekstra tid til evt. parkering.

  Du bedes medbringe kr. 200 kontant som depositum for krykkestokke.

Beløbet tilbagebetales ved aflevering af disse.

(Dokument godkendt juni 2018)