Operation for kuskefingre/krumme fingre (Dupuytren’s kontraktur) nålemetode
Dupuytren var fransk læge og beskrev sygdommen i 1832. Sygdommens danske navn er ”kuskefingre”, idet man tidligere mente at sygdommen skyldtes arbejdet. Dette er ikke tilfældet.
Sygdommen er arvelig, men ses også uden forudgående tilfælde. Sygdommen opstår hyppigst hos mænd og stigende med alderen. Dupuytrens kontraktur begynder med små knuder i hulhånden og efterhånden udvikles strengformede fortykkelser, som krummer fingrene sammen og mindsker evnen til at strække fingeren ud.
Sygdommen ligger i underhuden og berører ikke selve bøjesenerne.
Oftest rammes ring- og lillefinger, men alle fingre kan rammes. Hos halvdelen af patienterne rammes begge hænder af sygdommen.
I de aktive faser af sygdommen kan der være ømhed af knuderne og da vil man vente med at operere, da risikoen for tilbagevenden af sygdommen i disse tilfælde er stor.
Vanlig operation (se billede):
Ved operationen laves skråt forløbende åbninger i overhuden i håndflade og på fingre, hvorefter man fjerner de strengformede bindevævsdannelser i underhuden. Af og til kan såret ikke lukkes helt pga. skrumpning, men såret vokser i sådanne tilfælde som regel sammen igen uden problemer i de efterfølgende uger. Efter få dage påbegyndes bevægetræning.
Nålebehandling (”Aponevrotomi”):
I specielle tilfælde, hvor kun håndfladen og den allernærmeste del af fingrene er angrebet, kan Ortopædisk Klinik Odense nu tilbyde en ny behandling udviklet og gennemafprøvet i Frankrig i de senere år. Ved denne behandling lægges lokalbedøvelse, hvorefter man med en fin nål overskærer stramningerne i underhuden og derefter udretter fingeren. Hermed undgår man et stort sår, og i løbet af få dage kan hånden igen bruges normalt.
Der bliver derfor heller ikke behov for træning i ergoterapi og sygemeldingen bliver af højest én uges varighed.
Eventuelle fingerringe skal fjernes inden operationen.
Risiko :Ved begge typer behandling er der en lille risiko (ca. 1-2 %) for infektion, nerveskade (større risiko ved gentagen operation) eller bristninger af huden. Ved nålebehandlingen er der en let øget risiko for tilbagefald af lidelsen sammenlignet med åben operation, men behandlingen kan i så fald gentages uden problemer.
Efter behandlingen/operationen : Forbindingen må ikke blive våd.
Dagen efter operationen fjernes forbindingen, og der laves bevægetræning i behageligt varmt sæbespånevand.
Fingerspidserne skal have normal farve.
Der må ikke opstå dunkende eller tiltagende smerter i hånden i de efterfølgende dage.
Bevæg din arm, hånd og fingre mest muligt og sørg for at hånden befinder sig over hjertehøjde det meste af tiden i de første dage.
Bil: Man skal være i besiddelse af sin fulde førlighed for at måtte føre motorkøretøj. Du må ikke køre med forbinding på.
Ambulant kontrol : Kun ved skønnet behov.
Mødetid 10 min. før operationstidspunkt. Beregn ekstra tid til evt. parkering.
(Dokument godkendt juni 2018)