Vejledning ved mindre indgreb på hånd eller arm

Forberedelse: Vask huden godt på operationsdagen. Tag evt. 2 Panodil (Pamol, Pinex) 1 time før operationen. Du skal ikke at være fastende. Der må ikke være sår på huden i eller omkring det område, der skal opereres.

Eventuelle fingerringe skal fjernes inden operationen.

Du må ikke selv køre bil hjem efter operationen.

Hvis du får Marcoumar, Marevan eller anden blodfortyndende medicin, skal du oplyse om dette, hvorefter vi tager stilling til, om der skal holdes pause med medicinen forud for operationen.

Operationen: Foregår i lokalbedøvelse og varer 15-30 min. Lokalbedøvelsen kan vare i op til 8 timer. Du bør arrangere hjemtransport i bil og holde dig i ro de første dage.

Efter operationen:  Efter operationen får du en hånd/arm- forbinding på, der tillader bevægelse af de ikke opererede fingre. For at undgå hævelse er det meget vigtigt at holde den opererede hånd højt. De første dage efter operationen må hånden ikke komme under hjertehøjde.

Hver time skal du lave pumpeøvelser ved at række hånden så højt op som muligt over hovedet, og strække og bøje fingrene så meget som muligt 10 gange (påbegyndes dagen efter operationen).

Forbindingen må ikke blive våd – anvend derfor en plastpose som beskyttelse ved bad.

Forbindingen kan som regel fjernes efter 3-4 dage. Såret bør beskyttes med et almindeligt plaster, indtil trådene skal fjernes efter ca. 2 uger.

Smertebehandling: At holde hånden højt og i ro er den vigtigste forebyggelse af smerter. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt kan almindelig håndkøbsmedicin som Pamol, Pinex eller lignende tages som to tabletter 3-4 gange i døgnet. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, skal hele forbindingen løsnes.

Komplikationer: Hvis der opstår rødme, varme, hævelse, og/eller der kommer tiltagende smerter eller feber, kan det være tegn på begyndende infektion. Du skal snarest muligt kontakte klinikken eller egen læge/lægevagten med henblik på eventuel behandling. Du skal ikke vente til næste dag, hvis du mistænker infektion.

Sygemelding: Afhænger af lokalisationen – som regel indtil trådene er fjernet.  Hvis man har fysisk krævende arbejde kan der være behov for længere sygemelding. Der kan være let hævelse og ømhed i flere uger.

Ved fjernelse af mindre knuder eller forandringer i huden, sendes disse ofte til mikroskopisk undersøgelse. Vi vil som regel have modtaget svar på undersøgelsen, når du kommer til trådfjernelse.

Allergi: Til lokalbedøvelse benyttes Xylocain og Marcain med adrenalin. Hvis du har kendt allergi over for et eller flere af disse stoffer, bedes du oplyse os om dette.

Bil: Man skal være i besiddelse af sin fulde førlighed for at måtte føre motorkøretøj. Du må ikke køre med forbinding på.

Mødetid 10 min. før operationstidspunkt. Beregn ekstra tid til evt. parkering.

(Dokument godkendt juni 2018)