Mindre operation for slidgigt i storetåens grundled (keilektomi)

Der kan i lette tilfælde foretages en afmejsling af grundleddets overside, hvorved bevægeligheden kan bedres og ømheden af knysten ovenpå leddet reduceres. Der en vis tendens til, at lidelsen kommer igen.

Forberedelse: Vask huden godt på operationsdagen. Tag evt. 2 Panodil (Pamol, Pinex) 1 time før operationen. Du skal ikke at være fastende. Der må ikke være sår på huden svarende til det område, der skal opereres.

Hvis du får Marcoumar, Marevan eller anden blodfortyndende medicin, skal du oplyse om dette, hvorefter vi tager stilling til, om der skal holdes pause med medicinen forud for operationen.

Operationen foretages ambulant og i lokalbedøvelse. Operationen tager ca. 3/4 time, og du skal blive i klinikken med benet opad i en ½ time efter operationen.

Efter operationen bliver foden beskyttet i en blød bandage og en behandlingssko (hælsko), således at forfoden ikke bliver belastet.
De første 2-3 døgn skal foden holdes højt – fodskammel er ikke tilstrækkeligt. Du må herefter støtte på foden efter evne. Det er fortsat en fordel at lægge foden højt, når du sidder eller ligger.
Bandage skiftes og tråde fjernes her i klinikken efter ca. 2 uger. Herefter anlægges som regel en let bandage, som skal anvendes i yderligere 2 uger. I denne periode må tåen gerne bevæges aktivt og passivt (hjælp til opad og nedadbøjning ved håndkraft).

Du kan ikke selv føre bil hjem efter operationen, og under transporten skal benet holdes højt – læg foden op på bagsædet. Du vil evt. få et sæt albuestokke med hjem.
Det er vigtigt, at bandagen ikke bliver våd eller gennemvædet af blod. Ved gennemsivning af forbindingen bør klinikken kontaktes for skiftning af forbindingen. Tæerne skal have normal kulør og temperatur.

Smertebehandling: At holde foden højt og i ro er den vigtigste forebyggelse af smerter. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan almindelig håndkøbsmedicin som Pamol, Pinex eller lignende tages som to tabletter 3-4 gange i døgnet. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, skal hele forbindingen klippes igennem og løsnes.

Infektion: Hvis der opstår rødme, varme, hævelse, og/eller der kommer tiltagende smerter eller feber, kan det være tegn på begyndende infektion. Du skal snarest muligt kontakte klinikken eller egen læg/lægevagten med henblik på eventuel behandling. Du skal ikke vente til næste dag, hvis du mistænker infektion.

Du vil først være nogenlunde “godt gående” efter ca. 1-2 måneder, og der vil de første måneder desuden være tendens til hævelse. Ved valg af fodtøj skal du sikre dig, at der er tilstrækkelig plads til forfod og tæer. Større komplikationer er sjældne, men i enkelte tilfælde kan der dannes generende arvæv og stivhed af tåen.

Sygemelding: Du skal regne med ca. 4-6 ugers sygemelding afhængigt af dit arbejdes karakter.

Allergi: Til lokalbedøvelse benyttes Xylocain og Marcain med adrenalin. Til forebyggelse mod infektion gives inden operationen Dicillin. Hvis du har kendt allergi over for et eller flere af disse stoffer, bedes du oplyse os om dette.

Bil: Man skal være i besiddelse af sin fulde førlighed for at måtte føre motorkøretøj. Du må ikke køre med forbinding på.

Mødetid 10 min. før operationstidspunkt.  Beregn ekstra tid til evt. parkering.