Operation for seneskehindedebetændelse ved tommelens strækkesener (de Quervain)

En seneskedebetændelse ved tommelens strækkesener opstår ved en forsnævring af seneskeden eller fortykkelse af en sene ud for tommelfingersiden af håndleddet. Dette opstår ofte i efterforløbet af en irritation eller overanstrengelse. Nogle gange kan man fornemme en lille fortykkelse på senen.

Der er smerter og besvær med at bøje og strække tommelen. Behandlingen går ud på at spalte seneskeden på tommelens overside, så der atter er plads til senen. Der er ofte nogen ømhed ved operationsstedet i nogle måneder. Der kan også opstå føleforstyrrelser på grund af irritation eller arvæv omkring mindre hudnerver, der passerer operationsstedet.

Forberedelse: Vask huden godt på operationsdagen. Tag evt. 2 Panodil (Pamol, Pinex) 1 time før operationen. Du skal ikke at være fastende. Der må ikke være sår på huden i eller omkring det område, der skal opereres

Eventuelle fingerringe skal fjernes inden operationen.

Du må ikke selv køre bil hjem efter operationen.

Hvis du får Marcoumar, Marevan eller anden blodfortyndende medicin, skal du oplyse om dette, hvorefter vi tager stilling til, om der skal holdes pause med medicinen forud for operationen.

Allergi: Til lokalbedøvelse benyttes Xylocain og Marcain med adrenalin. Hvis du har kendt allergi over for et eller flere af disse stoffer, bedes du oplyse os om dette.

Operationen:  Foregår i lokalbedøvelse og tager ca. 30 minutter. Bedøvelsen kan vare i 5- 8 timer.

Efter operationen:  Efter operationen får du en hånd- forbinding på, der tillader bevægelse af fingrene. For at undgå hævelse er det meget vigtigt at holde den opererede hånd højt. De første dage efter operationen må hånden ikke komme under hjertehøjde.

Hver time skal du lave pumpeøvelser ved at række hånden så højt op som muligt over hovedet, og strække og bøje fingrene så meget som muligt 10 gange (påbegyndes dagen efter operationen).

Forbindingen må ikke blive våd, anvend derfor en plastpose som beskyttelse ved bad.

Efter 3-4 dage kan forbindingen fjernes. Såret bør beskyttes med et almindeligt plaster, indtil trådene skal fjernes efter ca. 10-12 dage.

Ømhed ved operationsstedet kan være tilstede i nogle måneder efter operationen.

Smertebehandling: At holde hånden højt og i ro er den vigtigste forebyggelse af smerter. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan almindelig håndkøbsmedicin som Pamol, Pinex eller lignende tages som to tabletter 3-4 gange i døgnet evt. i kombination med Ibumetin 200 eller 400 mg .  Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, skal hele forbindingen løsnes.

Komplikationer: Hvis der opstår rødme, varme, hævelse, og/eller der kommer tiltagende smerter eller feber, kan det være tegn på begyndende infektion. Du skal snarest muligt kontakte klinikken, eller egen læge/lægevagten med henblik på eventuel behandling. Du skal ikke vente til næste dag, hvis du mistænker infektion.

Sygemelding: Hvis du har fysisk krævende arbejde, skal du være sygemeldt 2-3 uger.

Bil: Man skal være i besiddelse af sin fulde førlighed for at måtte føre motorkøretøj. Du må ikke køre med forbinding på.

Mødetid 10 min. før operationstidspunkt. Beregn ekstra tid til evt. parkering.

(Dokument godkendt juni 2018)