Øvelser efter kikkertoperation knæled

De første par dage efter operationen skal du ikke tænke ret meget på at lave øvelser, men derimod på at holde knæet i ro. Det er en god ide at ligge med det opererede knæ over hjertehøjde. Lig med benet næsten strakt evt. med en pude eller lignende under underbenet. En gang i timen skal benet strækkes helt ud (i dagtiden).

Evt. nedkøling mindsker smerter og hævelse. Læg en ispakning på knæet (pose frosne ærter, frossen brun sæbe el. lignende) i ca. 20 minutter 3-5 gange dagligt. Sørg for der er klæde mellem huden og ispakningen.

Når du ligger med benet højt, skal du lave venepumpeøvelser. Det gør du ved at bøje og strække knæet samt vippe med foden. Dette er med til at mindske hævelse i benet.

Det er dog vigtigt, at du nogle gange om dagen forsøger at strække knæet helt.

Efter 2-3 dage kan følgende øvelser hjælpe dig med at komme i gang. Du starter med øvelse 1 og fortsætter med næste øvelse, efterhånden som du kan klare den enkelte øvelse uden større besvær. Start forsigtigt ud og stig langsomt i antal gentagelser (10-20 gentagelser):

  1. Lig på ryggen og løft benet strakt og sænk det igen i roligt tempo.
  1. Lig på ryggen og løft benet strakt ca. 20-30 cm. Hold benet her i ca. 30 sekunder og sænk det langsomt.
  1. Sid på en stol og løft knæet/stræk benet langsomt til vandret. Hold det i vandret ca. 30 sekunder, sænk det til ca. 45 grader og hold benet dér i 30 sekunder. Sænk det derefter langsomt.
  1. Med en træningselastik omkring anklerne kan man stående føre benet strakt; fremad, bagud, ud til siden og ind foran kroppen. Disse 4 øvelser er med til at stabilisere musklerne hele vejen rundt om knæet. Øvelserne skal foretages i roligt tempo.

Øv dig i at stå på ét ben på det opererede ben (og selvfølgelig også på det raske ben).

Kortere gåture efter ca. en uge.

Motionscykel kan benyttes efter 3-7 dage, men pedalerne må i starten ikke være for tunge at træde rundt. Almindelig cykling efter 7-10 dage. Start med korte ture med let belastning.

Efter træning kan det være en fordel at køle knæet ned 15 – 20 minutter. Anbring først et viskestykke eller lignende på huden, derover ispose og en fast forbinding.

Tungt eller knæbelastende arbejde kan du først forvente at påbegynde efter ca. 4 uger.

Sport som fodbold, løb etc. bør først påbegyndes efter 5- 6 uger.

Du kan forvente ømhed i knæet i op til flere måneder.

(Dokument godkendt juni 2018)