Stivgøring af storetåens grund- eller yderled (artrodese)

Ved slidgigt i storetåens grundled eller yderled er bevægeligheden nedsat og ledsaget af smerter og

eventuelt skurren i leddet. Dette kan medføre smerter såvel i storetåen som i dele af forfoden.

Slidgigt kan være en følge af tidligere skader eller almindeligt slid.

Forberedelse: Vask foden grundigt på operationsdagen. Tag gerne 2 Panodil (Pamol, Pinex) 1 time før operationen. Du skal ikke at være fastende. Der må ikke være sår på huden i eller omkring det område, der skal opereres.

Allergi: Til lokalbedøvelse benyttes Xylocain og Marcain med adrenalin. Til forebyggelse mod infektion gives inden operationen Dicillin. Hvis du har kendt allergi over for et eller flere af disse stoffer, bedes du oplyse os om dette.

Hvis du får Marcoumar, Marevan eller anden blodfortyndende medicin, skal du oplyse om dette, hvorefter vi tager stilling til, om der skal holdes pause med medicinen forud for operationen.

Operationen foretages ambulant og i lokalbedøvelse. Operationen tager ca. 1 time, og du skal blive i klinikken med benet opad i en ½ time efter operationen.

Ved operationen fjernes resterende ledbrusk i det ødelagte led, og der foretages en stabilisering med stålstifter, så de to knogler kan vokse sammen til ét stykke som efter et knoglebrud.

Efter operationen bliver foden beskyttet i en blød bandage og en behandlingssko (hælsko), således at forfoden ikke bliver belastet.

De første 2-3 døgn skal foden holdes højt – fodskammel er ikke tilstrækkeligt. Du må herefter støtte på foden efter evne. Det er fortsat en fordel at anbringe foden højt, når du sidder eller ligger.

Bandage skiftes, og tråde fjernes her i klinikken efter ca. 2 uger. Herefter anlægges som regel en let bandage (toe alignment splint), som skal anvendes i yderligere 3-4 uger sammen med hælskoen. De isatte stålsøm fjernes, når knoglen er helet efter i alt 5-6 uger.

Du kan ikke selv føre bil hjem efter operationen, og under transporten skal benet holdes højt –  læg foden op på bagsædet. Du vil få et sæt krykkestokke med hjem (mod depositum).

Det er vigtigt, at bandagen ikke bliver våd eller gennemvædet af blod. Ved gennemsivning af forbindingen bør klinikken kontaktes for skiftning af forbindingen. Tæerne skal have normal kulør og temperatur.

Smertebehandling: At holde foden højt og i ro er den vigtigste forebyggelse af smerter. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan almindelig håndkøbsmedicin som Pamol, Pinex eller lignende tages som to tabletter 3-4 gange i døgnet evt. suppleret med såkaldte ”gigttabletter” (Ibumetein/Ipren/Ibuprofen/Seractiv m.v.).  Det første par døgn kan du godt have temmelig ondt i foden, selv om du holder den oppe.

Kontakt gerne din læge inden operationen for en recept på lidt stærkere smertestillende til det første par døgn.

Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, skal hele forbindingen måske løsnes.

Infektion: Hvis der opstår rødme, varme, hævelse, og/eller der kommer tiltagende smerter eller feber, kan det være tegn på begyndende infektion. Du skal snarest muligt kontakte klinikken eller egen læge/lægevagten med henblik på eventuel behandling. Du skal ikke vente til næste dag, hvis du mistænker infektion.

Du vil først være nogenlunde “godt gående” efter ca. 3 måneder, og der vil de første måneder desuden være tendens til hævelse. Ved valg af fodtøj skal du sikre dig, at der er tilstrækkelig plads til forfod og tæer.

Sygemelding: Du skal regne med ca. 6-8 ugers sygemelding afhængig af dit arbejdes karakter.

Komplikationer: Der kan evt. opstå infektion. Større komplikationer er sjældne, men i enkelte tilfælde kan der være smerter eller følelsesforstyrrelser fra arvævet.

Foden vil sandsynligvis ikke være velegnet til belastende løb/idræt.

Bil: Man skal være i besiddelse af sin fulde førlighed for at måtte føre motorkøretøj. Du må ikke køre med forbinding på.

Mødetid 10 min. før operationstidspunkt. Beregn ekstra tid til evt. parkering.

Du bedes medbringe kr. 200 kontant, som depositum for krykkestokke.

Beløbet tilbagebetales ved aflevering af disse.

 

(Dokument godkendt juni 2018)