Vejledning ved operation for hammertå/klotå (digitus malleus)
Hammertå opstår ved ubalance i muskelfunktionen evt. i kombination med uhensigtsmæssigt fodtøj. Der kan være stivhed i mellem- eller yderled på tåen, ofte med knystdannelse på tåens overside fra tryk mod fodtøjets overlæder.
Forberedelse: Vask foden grundigt på operationsdagen. Tag evt. 2 Panodil (Pamol, Pinex) 1 time før operationen. Du skal ikke at være fastende. Der må ikke være sår på huden i eller omkring det område, der skal opereres.
Hvis du får Marcoumar, Marevan eller anden blodfortyndende medicin, skal du oplyse om dette, hvorefter vi tager stilling til, om der skal holdes pause med medicinen forud for operationen.
Operationen foretages ambulant i lokabedøvelse og tager ca. 30 minutter. Du skal påregne at være i klinikken i ca. 1 time. Ved stivhed af mellem- eller yderled foretages en delvis fjernelse af leddet evt. suppleret med forlængelse eller overskæring af senerne til tåen. Oftest er det nødvendigt at stabilisere tåen med en midlertidig ståltråd i 4 uger. Hos yngre patienter med en mere fleksibel tå kan det være tilstrækkeligt med overskæring eller forlængelse af senerne til tåen. Der anlægges efter operationen en blød bandage og en behandlingssko (hælsko), således at forfoden ikke bliver belastet.
De første 2-3 døgn skal foden holdes højt – fodskammel er ikke tilstrækkeligt. Du må herefter støtte på foden efter evne. Det er fortsat en fordel at lægge foden højt, når du sidder eller ligger.
Bandagen skiftes, og tråde fjernes efter ca. 2 uger her i klinikken. Herefter anlægges en let bandage eller plasterbandage, som skal anvendes i yderligere 2 uger. I denne periode må tåen gerne bevæges aktivt og passivt (hjælp til opad og nedadbøjning ved håndkraft.) Hvis der er isat stålsøm, fjernes disse efter 4-5 uger, og bevægetræning kan først udføres derefter.
Efter operationen: Du kan ikke selv føre bil hjem efter operationen og under transporten skal benet holdes højt – læg foden op på bagsædet.
Det er vigtigt at bandagen ikke bliver våd eller gennemvædet af blod. Ved gennemsivning af forbindingen bør klinikken kontaktes for skiftning af forbindingen. Tæerne skal have normal kulør og temperatur.
Smertebehandling: At holde foden højt og i ro er den vigtigste forebyggelse af smerter. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan almindelig håndkøbsmedicin som Pamol, Pinex eller lignende tages som to tabletter 3-4 gange i døgnet. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, skal hele forbindingen løsnes.
Komplikationer: Hvis der opstår rødme, varme, hævelse, og/eller der kommer tiltagende smerter eller feber, kan det være tegn på begyndende infektion. Du skal snarest muligt kontakte klinikken eller egen læge/lægevagten med henblik på eventuel behandling. Du skal ikke vente til næste dag, hvis du mistænker infektion.
Du vil først være nogenlunde “godt gående” efter ca. 1-2 måneder, og der vil de første måneder desuden være tendens til hævelse. Ved valg af fodtøj skal du sikre dig, at der er tilstrækkelig plads til forfod og tæer.
Større komplikationer er sjældne, men i enkelte tilfælde kan der dannes generende arvæv og fornyet krumning af tåen.
Sygemelding: Du skal regne med ca. 4-6 ugers sygemelding afhængig af dit arbejdes karakter.
Bil: Man skal være i besiddelse af sin fulde førlighed for at måtte føre motorkøretøj. Du må ikke køre med forbinding på.
Allergi: Til lokalbedøvelse benyttes Xylocain og Marcain med adrenalin. Hvis du har kendt allergi over for et eller flere af disse stoffer, bedes du oplyse os om dette.
Mødetid 10 min. før operationstidspunkt. Beregn ekstra tid til evt. parkering.
Du bedes medbringe kr. 200 kontant, som depositum for krykkestokke.
Beløbet tilbagebetales ved aflevering af disse.
(Dokumentet godkendt juni 2018)