Vejledning ved operation for nedgroede tånegle

Forberedelse: Vask foden grundigt på operationsdagen. Tag evt. 2 Panodil (Pamol, Pinex) 1 time før operationen. Du skal ikke at være fastende. Der må ikke være sår på huden i eller omkring det område, der skal opereres.

Hvis du har kendskab til, at du har eller tidligere har haft MRSA (multiresistente stafylokokker) i tåen eller andre steder, er det vigtigt at oplyse dette.

Hvis du får Marcoumar, Marevan eller anden blodfortyndende medicin, skal du oplyse om dette, hvorefter vi tager stilling til, om der skal holdes pause med medicinen forud for operationen.

Operationen foretages ambulant i lokalbedøvelse og tager ca. 30 minutter, og du skal blive i klinikken med benet opad i en ½ time efter operationen.

Efter operationen bliver foden beskyttet i en blød bandage.

Du kan ikke selv føre bil hjem efter operationen, og under transporten skal benet holdes højt – læg foden op på bagsædet. 
Det er vigtigt, at bandagen ikke bliver våd eller gennemvædet af blod. Ved gennemsivning af forbindingen bør klinikken kontaktes for skiftning af forbindingen. Tæerne skal have normal kulør og temperatur. De første 2-3 døgn skal foden holdes højt – fodskammel er ikke tilstrækkeligt. Du må herefter støtte på foden efter evne. Det er fortsat en fordel at anbringe foden højt, når du sidder eller ligger.

Indenfor 1 uge fjernes forbindingen, og der tages dagligt fodbad i behageligt varmt saltvandsbad.

Tråde fjernes efter ca. 2 uger.

Smertebehandling: At holde foden højt og i ro er den vigtigste forebyggelse af smerter. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan almindelig håndkøbsmedicin som Pamol, Pinex eller lignende tages som to tabletter 3-4 gange i døgnet. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, skal hele forbindingen løsnes.

Infektion: Hvis der opstår rødme, varme, hævelse, og/eller der kommer tiltagende smerter eller feber, kan det være tegn på begyndende infektion. Du skal snarest muligt kontakte klinikken eller egen læge/lægevagten med henblik på eventuel behandling. Du skal ikke vente til næste dag, hvis du mistænker infektion.

Du vil først være “godt gående” efter 2-4 uger, og der vil de første måneder desuden være tendens til hævelse. Ved valg af fodtøj skal du sikre dig, at der er tilstrækkelig plads.
Komplikationer er sjældne, men i enkelte tilfælde kan der dannes generende ”neglehorn” fra rester af neglelejet.

Sygemelding: Du skal regne med ca. 2-3 ugers sygemelding afhængig af dit arbejdes karakter.

Allergi: Til lokalbedøvelse benyttes Xylocain og Marcain med adrenalin. Hvis du har kendt allergi over for et eller flere af disse stoffer, bedes du oplyse os om dette.

Bil: Man skal være i besiddelse af sin fulde førlighed for at måtte føre motorkøretøj. Du må ikke køre med forbinding på.

Mødetid 10 min. før operationstidspunkt. Beregn ekstra tid til evt. parkering.

(Dokument godkendt juni 2018)