Vejledning ved operation for seneknude på fingrene (seneskedeganglion)

En seneknude ved fingrene er en væskefyldt udposning fra seneskeden. Den føles som en hård lille knude på fingeren. Oftest opstår den uden nogen forklaring.

Seneknuden kan på grund af sin størrelse genere eller give smerter ved brug af hånden.

Ved operation fjernes knuden sammen med dens forbindelse ind til senen.

Forberedelse: Vask huden godt på operationsdagen. Tag evt. 2 Panodil (Pamol, Pinex) 1 time før operationen. Du skal ikke at være fastende. Der må ikke være sår på huden i eller omkring det område, der skal opereres

Eventuelle fingerringe skal fjernes inden operationen.

Allergi: Til lokalbedøvelse benyttes Xylocain og Marcain med adrenalin. Hvis du har kendt allergi over for et eller flere af disse stoffer, bedes du oplyse os om dette.

Hvis du får Marcoumar, Marevan eller anden blodfortyndende medicin, skal du oplyse om dette, hvorefter vi tager stilling til, om der skal holdes pause med medicinen forud for operationen.

Operationen: Foregår i lokalbedøvelse og tager ca. 30 minutter. Lokalbedøvelsen kan vare i op til 8 timer.

Efter operationen:  Efter operationen får du en håndforbinding på, der tillader bevægelse af fingrene. For at undgå hævelse er det meget vigtigt at holde den opererede hånd højt. De første dage efter operationen må hånden ikke komme under hjertehøjde.

Hver time skal du lave pumpeøvelser ved at række hånden så højt op som muligt over hovedet, og strække og bøje fingrene så meget som muligt 10 gange (påbegyndes dagen efter operationen).

Forbindingen må ikke blive våd, anvend derfor en plastpose som beskyttelse ved bad.

Efter 3-4 dage kan forbindingen fjernes. Såret bør beskyttes med et almindeligt plaster, indtil trådene skal fjernes efter ca. 2 uger.

Smertebehandling: At holde hånden højt og i ro er den vigtigste forebyggelse af smerter. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan almindelig håndkøbsmedicin som Pamol, Pinex eller lignende tages som to tabletter 3-4 gange i døgnet. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, skal hele forbindingen løsnes.

Komplikationer: Hvis der opstår rødme, varme, hævelse, og/eller der kommer tiltagende smerter eller feber, kan det være tegn på begyndende infektion. Du skal snarest mulig kontakte klinikken eller egen læge/lægevagten med henblik på eventuel behandling. Du skal ikke vente til næste dag, hvis du mistænker infektion.

Sygemelding: Hvis du har fysisk krævende arbejde, skal du være sygemeldt 2-3 uger.

Bil: Man skal være i besiddelse af sin fulde førlighed for at måtte føre motorkøretøj. Du må ikke køre med forbinding på.

Mødetid 10 min. før operationstidspunkt. Beregn ekstra tid til evt. parkering.

(Dokument godkendt juni 2018)